Nyt kerronkin opettavaisen tarinan. Tämä ei ole täysin omasta päästäni, tunnustettakoon, mutta omin sanoin kuitenkin kerrottu.
Amerikkalainen bisnesmies suoraan Manhattanilta sai jonkinlaisen hermoromahduksen. Pörssikurssit laski ja miehen omaisuus hupeni hetkessä. Kaikkea ei tietenkään menetetty, mutta stressi oli kova ja lääkäri määräsi miehen lepoon. Lepo piti tapahtua kaukana pörsseistä ja muista stressin lähteistä. Mies matkustikin pieneen kylään Havajille. Tuolla merenrantakylässä mies majoittui rantabungaloviin ja tutustui paikalliseen kalastajaan.
Kalastaja heräsi joka aamu 8 aikohin ja lähti veneellään kalastamaan. Hän viipyi kahdesta neljään tuntiin, miten sattui saalista saamaan. Kalastaja piti työstään, tai oikeastaan se oli hänelle harrastus. Hän kalasti verkolla ja joskus ongellakin ja sai riittävän elannon perheelleen. Joskus saalista tuli myytäväksi asti ja näin saatiin kaupungista hankittua myös tarvikkeita, joita kylässä  ei ollut.
Amerikkalainen seurasi kalastajan touhuja jonkin aikaa ja kertoi sitten uudesta ideastaan kalastajalle. Amerikkalainen ehdotti, että kalastaja viettäisikin merellä päivittäin 8 tuntia, näin hän saisi paljon isomman saaliin ja kalaa riittäsi myytäväksi päivittäin. Kalastaja ihmetteli, miksi hän näin tekisi? Amerikkalainen jatkoi, että kertyneillä rahoilla kalastaja voisi palkata työntekijöitä ja ostaa kalastusaluksen. Sitten kalastuksesta tulisi tehokkaampaa ja ammattimaisempaa.
Kalastaja ihmetteli yhä, miksi hän näin tekisi ja bisnesmies ideoi lisää. Saatuasi uuden kalastusaluksen miehistöineen toimimaan tehokkaasti ja tuottavasti, voisit lopulta irroittautua itse kalastamisesta. Miehistö hoitasi kalastustyön ja sinä voisit keskittyä voittojen keräämiseen ja firman johtamiseen.
Edellenkään kalastaja ei ollut täysin vakuuttunut suunnitelman nerokkuudesta ja sen tuomista hyödyistä. Amerikkalainen siis huomautti vielä, että kun toimeentulo olisi nyt turvattu voisi kalastaja sitten tehdä mitä vaan ikinä haluaisi. Hän voisi asua bungalovissa meren rannalla ja lähteä vaikka aamusella onkimaan ja soutelemaan.
Tarinan opetus oli, että älä tavoittele sitä mitä sinulla jo on!DSCN7173-normal.jpg